petak, 28. svibnja 2010.

MISIJA KONJIC - SREBRENICA MARŠ MIRA 2010

Na prijedlog naših volontera Osmana Trnke, Mustafe Kurtića i Nazifa Veljkovića, koji su iskazali jasnu i plemenitu želju da krenu pješice iz Konjica na dženazu u Potočare, odlučili smo da pripremimo i realizujemo projekat pod nazivom „Misija Konjic – Srebrenica Marš mira 2010“. --- Podsjećamo, "Marš mira 2010. trasom smrti do slobode, jula 1995." je manifestacija međunarodnog karaktera, koja se održava već petu godinu, u okviru obilježavanja 15. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurnosne zone UN-a" - Srebrenica. Cilj Marša mira jeste odavanje počasti žrtvama genocida te podsjećanje na masovne i stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, nad Bošnjacima "Sigurnosne zone UN-a" Srebrenica, jula 1995. godine, te animiranje svih relevantnih aktera za brže procesuiranje i privođenje pravdi svih osoba odgovornih za počinjene zločine, radi zadovoljavanja pravde kao preduslova za izgradnju trajnog mira i tolerancije među narodima u BiH. --- Kako bi se kvalitetno pripremili i prikupili neophodne informacije 6. aprila ove godine održali smo u Sarajevu radni sastanak sa g. Muhamedom Durakovićem, savjetnikom za međunarodnu saradnju ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine. U izuzetno srdačnom i prijateljskom razgovoru istaknuta je apsolutna podrška želji naših volontera i iskazana je spremnost da se pomogne u tome. --- Na dan polaska zatražit ćemo podršku svih građana općine Konjic, da svojim prisustvom isprate grupu koja kreće u plemenitu misiju. --- S tim u vezi upućujemo za početak obavještenje svim dobronamjernim građanima/kama, NVO, boračkim udruženjima, sportistima, i mladima općine Konjic, da nam se pridruže u zajedničkoj organizaciji plemenite akcije, koja se po prvi put pokreće iz našeg grada. Polazak se planira organizovati iz Konjica pješke, nakon čega se u Nezucima susrećemo sa učesnicima akcije "Marš mira 2010. trasom smrti do slobode, jula 1995.", sa kojima nastavljamo put do Potočara.

1 komentar:

  1. BIH (BOSNA I HERCEGOVINA)

    KONJIC – MISIJA MIRA «KONJIC – SREBRENICA»

    ISPRAĆENO 50 LJUDI ZA NEZUKE


    Konjic, 7. juli. Jutros u 10 sati, sa Trga državnosti «Alija Izetbegović», svečano je ispraćeno 50 Konjičana koji su odlučili da počast stradalim Srebreničanima odaju tako što će put od Nezuka do Srebrenice, za tri dana preći pješke i prisustvovati dženazi 11. jula.
    U Misiji «Marš mira 2010., Konjic – Srebrenica» učestvuje 20 građana i 30 bivših pripadnika 4. muslimanske lahke slavne brigade Armije RBiH.

    Sugrađani su, s posebnim zadovoljstvom ispratili najmlađe učesnike marša, a to su Mirza Mustafić (11 godina), Sadin Memić (12), brat i sestra Asmir (13) i Asja Borić (19). Učesnici marša Ermin Mustafić sa sinom, Salko Bajić sa sinom, Edo Ćosić (60), Nijaz Hondo (55), Ferida Sarajlić (53), Minela Ramić, Minela Maksumić, Zlatan Drenić i Hajrudin Boloban (70 % ratni vojni invalid) rekli su da su djeca najvažnija.

    Organizatori marša su članovi nevladine organizacije «Volonteri i prijatelji Konjica », uz podršku jedanaest boračkih udruženja Armije RBiH, HVO i drugih udruženja. Učesnici marša pridružiće se ostalim učesnicima (iz Konjica 12 ljudi) koji su pješke krenuli iz Konjica 29. juna, kao i Konjičanima koji će autobusom doći direktno na dženazu, rekao je Adis Muhibić, koordinator ove nevladine organizacije.

    Mirsad Čukle

    OdgovoriIzbriši